27 Μαρτίου 2014

Το παλαιό Γυμνάσιο μετατρέπεται σε Στέγη Γραμμάτων, Τεχνών, Πολιτισμού και Επιστημών

Στέγη Γραμμάτων, Τεχνών, Πολιτισμού και Επιστημών δημιουργείται στο Παλαιό Γυμνάσιο Καναλίων μέσα από την ανακαίνιση του χώρου και τον εμπλουτισμό του με διάφορα αξιόλογα μουσειακά αντικείμενα και συλλογές, απόρροια της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Πρόκειται για ένα χώρο-κόσμημα που πολύ σύντομα θα μπορούν να απολαύσουν οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες.
Οι εργασίες ανακαίνισης είναι σε εξέλιξη μετά από απόφαση του Δήμου Ρήγα Φεραίου να προβεί στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου κτιρίου με στόχο να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς και ευρύτερα πνευματικούς σκοπούς.
Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου σημείωσε πως «μετά από πρωτοβουλία του Δήμου αξιοποιούμε εκ νέου το Παλαιό Γυμνάσιο των Καναλίων δημιουργώντας εκεί μια Στέγη Γραμμάτων, Τεχνών, Πολιτισμού και Επιστημών «Αθανάσιος Γκαβαρδίνας»
που θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα αναδείξει τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητας. Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε την επιστήμονα κ. Βασιλική Τράγκη που έχει αναλάβει την επιμέλεια της διαμόρφωσης του χώρου συνεπικουρούμενη και από άλλους δημότες της περιοχής. Τα εγκαίνια του νέου αυτού Πολυχώρου τέχνης θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Όπως τονίζεται, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου του Παλαιού Γυμνασίου των Καναλίων από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Χαρακτηρισμένο σαν Νεώτερο μνημείο αποκαταστάθηκε η αναπαλαίωσή του με σύγχρονες τεχνικές επεμβάσεις, που το καθιστούν ένα άριστο οικοδόμημα. Το εξατάξιο Γυμνάσιο λειτούργησε για αρκετές δεκαετίες και μάλιστα αρχικά κατά την ίδρυσή του ήταν ιδιωτικό με επικεφαλή τον Καθηγητή Αθανάσιο Γκαβαρδίνα.
Με ένα δυνατό στόχο, αλλά και όραμα εξέλιξης για τις επόμενες γενιές στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας, το Παλαιό Γυμνάσιο ένα πραγματικό στολίδι πλέον, θα είναι ένας νέος πυρήνας επισκεψιμότητας που θα αναδεικνύει δραστηριότητες παλαιές αλλά και νεώτερες με μόνιμες συλλογές μουσειακών αντικειμένων, έργα λαϊκών Ζωγράφων, παραδοσιακών τεχνών, καθώς και περιοδικές εκθέσεις και εικαστικές διαδρομές που θα αφορούν το περιβάλλον.
Μέσα από μια οικονομική κρίση όταν το πνεύμα είναι ζωντανό ξεπηδούν πολύ ωραίες σκέψεις και δράσεις.
Συγκεκριμμένα με πρωτοβουλία της Δημάρχου κ. Ελένης Λαΐτσου έγινε η μετακίνηση αντικειμένων μουσειακού χαρακτήρα, που είναι προέλευσης από δωρεές ντόπιων καλλιτεχνών, καθώς και κατοίκων του χωριού, τα οποία είχαν ενταχθεί, κατόπιν εύστοχης προσπάθειας αλλά και πρωτοβουλίας προηγούμενου Διευθυντή στα πλαίσια μουσείου σε αίθουσα του νέου συγκροτήματος, χωρίς όμως η προσπάθεια αυτή να έχει την ανάλογη κινητικότητα, απλώς φυλάσσονταν σε χώρο του νέου κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου των Καναλίων.
Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η αξιοποίηση και η κινητικότητα αυτών των πολιτιστικών αγαθών στο ανακαινισμένο Παλαιό Γυμνάσιο για όφελος του Τοπικού Διαμερίσματος Καναλίων με σκοπό την μουσειακή τους αποκατάσταση, έτσι ώστε να διασφαλισθεί το νόημα αλλά και η σωστή διαχείρισή τους.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μουσειακά αντικείμενα χωρικού τύπου σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα, καθώς και έργα από τον αείμνηστο Καναλιώτη Λαϊκό ζωγράφο Σωκράτη Ζιώγα που αφορούν τον Λιμναίο πολιτισμό.
Επίσης φιλοξενούνται στα πλαίσια περιοδικής έκθεσης έργα ντόπιων χαλκουργών της οικογένειας Ζησάκη, του λαϊκού καλλιτέχνη Βασίλη Αναστασίου χαλκουργού και χαράκτη σχεδίων σε πέτρα.
Προς τιμήν του Καθηγητή κυρίου Αθανάσιου Γκαβαρντίνα, μια πολύ δυναμική αγωνιστική μορφή για τον τόπο των Καναλίων, γίνεται ένα εικαστικό αφιέρωμα σεβασμού προς το πρόσωπό του, έκθεση με παλαιά εικονοστάσια από σπίτια του χωριού.
Το παλαιό Γυμνάσιο των Καναλίων μετονομάζεται εφεξής: Στέγη Γραμμάτων, Τεχνών, Πολιτισμού και Επιστημών «Αθανάσιος Γκαβαρδίνας» και θα είναι ένας πολυχώρος Δράσης και Δημιουργίας για τον τόπο και για την περιοχή.


Πηγή: http://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου